jueves, 4 de noviembre de 2010

Un exemple per una realitat

L’altre dia vaig escoltar alguns temes del disc editat per l’Ajuntament i 12 grups de joves de Sant Andreu de la Barca. Una iniciativa fantàstica i que ja és el segon any que es fa a la nostra ciutat.

Personalment, considero que el disc “Escolta i viu 2” suposa una veritable notícia per dues raons: una col·lectiva i l’altre de caire polític.

Primerament referida al col·lectiu dels i les joves, perquè moltes vegades estem perpetuats sota el tòpic de que no tenim projectes, no tenim iniciativa, etc. Moltes persones i mitjans han influït negativament en la imatge que la societat té del jovent: una imatge feta de la generalització de diferents fenòmens complexos i que mereixen un anàlisi en profunditat. Perquè, per exemple, quan hi ha eleccions i la participació es baixa entre la gent jove, es molt fàcil al·legar que tenen desafecció, que no saben el que volen, etc.

A l’altra banda, afortunadament, trobem l’anàlisi real i que pretén afrontar els problemes de la gent: dialogant, aportant propostes, i sobretot escoltant les que fan-en aquest cas els joves- i en la mesura del possible es posin tots els esforços per fer-les realitat.

Per aquest motiu m’agrada posar d’exemple aquest disc, amb el que podem veure que els i les joves tenen il·lusions, projectes i força per treballar de valent. Pensant, escrivint i cantant sobre salut es posa de relleu que precisament les problemàtiques de la nostra societat no els hi son alienes: les drogues, l’alcoholisme, les malalties de transmissió sexual, etc.

De tot això arriba el meu segon plantejament, la segona notícia:

Queda palès un compromís de l’administració local, en aquest cas de l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca amb la joventut per, a través de diferents regidories, organitzar el que ha de ser el seu projecte:

Es dóna un suport financer, de producció i assessorament,que com en tants altres àmbits, es la resposta al que els joves necessiten.

Un treball -parlo del que es fa pels joves de la nostra ciutat- obert i participatiu, en tots i cadascun dels projectes que es fan, i crec que s’està aconseguint un bon resultat:

L’ampliació i millora de l’Espai Jove, creació de l’Oficina Local d’Habitatge, la posada en marxa de la Xrxa Jove, concerts, concursos de caire cultural i d’oci, activitats d’oci setmanals, aules d’estudi nocturnes en èpoques d’exàmens, etc.

Tot i així, no ens enganyem, encara queda treball per fer i caldrà augmentar la visibilitat i donar resposta a allò que la joventut demana. Però el procediment i les principals bases ja hi son:

bona política de comunicació allà on són els i les joves (Xarxes socials, Instituts, etc.),unida a una bona política de participació (amb possibilitat de debatre i suggerir on-line, en reunions temàtiques, etc.) i millora dels recursos disponibles (ampliació de l’Espai Jove amb noves prestacions, més espais, etc.)

Aquest es el suport que els joves necessitem: allunya’t del paternalisme contraproduent i de la gerontocràcia.

Com a jove i com a membre d’una organització política com la Joventut Socialista i el PSC, crec que els joves som avui dia els principals protagonistes del canvi cap a una societat més rica culturalment i més justa amb qui més ho necessita: a Sant Andreu de la Barca hem avançat molt i encara ho hem de seguir fent amb l’ajuda de totes i tots.

No hay comentarios: