Però no tan sols per el inici d’un nou curs, que de ben segur tindrà les seves dificultats, sinó per que aquest any hi ha un gran repte col•lectiu per davant. L’establiment de l’Associació d’Alumnes al nostre IES. Un gran projecte amb moltes idees que volem tirar endavant amb la participació de tots i totes.
Però deixant de banda aquest tema, que ja tractaré en un altre post amb més tranquil•litat, voldria expressar algunes idees sobre l’actualitat educativa catalana.
L’altre dia vaig sentir un anunci on deien que el guanyador d’un sorteig o no se quin concurs, rebria un any d’educació gratuïta, referint-se a les despeses en llibres, material escolar, etc.
De ben segur que si parléssim d’un altre àmbit seria absolutament inversemblant. No em puc imaginar aquest anunci: guany un any d’atenció sanitària gratuïta al seu Centre d’Atenció Primària. Sembla absurd oi? Doncs també em sembla molt absurd que avui dia encara no disposem d’una formació bàsica plenament gratuïta i universal.
No pot ser que avui dia, a tantes famílies, l’inici del curs signifiqui un esforç econòmic, gastant-se entre 100 i 300 euros en llibres de text i material escolar.
Per això crec que el debat sobre la gratuïtat dels llibres no té cap sentit mes enllà de considerar i discutir les formes en que es pot arribar a aquest estatus al nostre país... però en cap cas per qüestionar l’objectiu en sí. L'important es que no es tracta d’un projecte d’un govern, ni d’una proposta oportunista de cap partit. Es tracta de fer realment efectiva la gratuïtat de la Educació en les etapes obligatòries a tots els ciutadans i ciutadanes, aspecte que contempla l’Estatut d’Autonomia.
- 1. Totes les persones tenen dret a una educació de qualitat i a accedir-hi en condicions d'igualtat. La Generalitat ha d'establir un model educatiu d'interès públic que garanteixi aquests drets.
- 4. L'ensenyament és gratuït en totes les etapes obligatòries i en els altres nivells que s'estableixin per llei.
ARTICLE 21. DRETS I DEURES EN L'ÀMBIT DE L'EDUCACIÓ DE l'ESTATUT D'AUTONIMIA DE CATALUNYA
- 6. Totes les persones tenen dret a disposar, en els termes i les condicions que estableixin les lleis, d'ajuts públics per a satisfer els requeriments educatius i per a accedir en igualtat de condicions als nivells educatius superiors, en funció de llurs recursos econòmics, aptituds i preferències.
Certament, he de destacar que una de les propostes del PSC per les passades autonòmiques passa per aquest àmbit i així el Govern d’Entesa està treballant en aquest aspecte.
Però parlem de fets. De fets concrets que son símptoma d’un canvi al nostre país.
A Santa Coloma de Gramenet, gràcies a una proposta dels socialistes, s’ha fet una aposta forta i decisiva per part de l’Ajuntament per tal de pagar totes les despeses educatives. Així, més de 12.500 d’estudiants d’aquest municipi començaran aquest curs sense que les seves famílies hagin de patir cap daltabaix econòmic per aquest fet.
Esperem que realment en un futur pròxim això no sigui més que un anècdota cap a la universalitat completa de la educació a Catalunya.
Enllaços relacionats:
Ajuntament de Santa Coloma:Universalització llibres de text
Blog de Raül Moreno: Libros y material escolar gratis en Santa Coloma
El Períodico: 10.000 alumnos de Santa Coloma ya han recibido los libros gratuitos
3 comentarios:
Otra opción sería el "préstamo de libros" que ya esta funcionando en algunos colegios.
Los padres acuden al colegio y pagan por los libros un pequeño precio en concepto de préstamo durante un año escolar. Al final del curso, el libro ha de ser devuelto en perfectas condiciones y servirá para el año que viene a otro niño.
La única pega que le encuentro es que... NUNCA SIRVEN LOS LIBROS DE UN AÑO PARA OTRO!!!! Siempre se renuevan todas las materias y no sirven.
Hola Marina,
Esa medida de socialización y reutilización, que en muchos centros ya está en marcha, no tiene que ir en detrimento de otra como es la gratuidad total de esos libros.
Aun así, tal vez se debería ir pensando en cambiar los métodos y recursos en la educación.
Adaptar el sistema educativo a la realidad tecnológica y social de nuestro país.
Por ejemplo, muchos contenidos de los libros pueden ser consultados en un ordenador y actualizados de forma rápida y accesible por todos loas alumn@s. Pero evidentemente para ello el ratio de ordenadores por alumn@ tiene que reducirse mucho, y si bien, se está trabajando en ese sentido( hasta llegar alcanzar una posición puntera en Europa), mientras tanto, hay que "tocar de peus a terra" y gestionar lo que hoy en día tenemos entre manos.
Hola Rubén,
Me parece muy correcto que hayas dedicado un post a la gratuidad de libros de texto. Como sabes, soy de Santa Coloma y una de las cosas de las que más orgulloso me siento es de haber participado políticamente de la gratuidad de los libros en mi ciudad. He de decirte que la experiencia ha sido muy positiva, que más de 12.500 niños y niñas ya estan estudiando con libros gratuitos y que, como bien apuntas, se ha podido combinar a la perfección la socialización de libros.
Continuaremos trabajando para que la Generalitat apueste decididamente a poner en marcha el programa de gratuidad lo antes posible.
Saludos y felicidades por tu blog.
Publicar un comentario